Share

Le Guess Who? 8 t/m 11 november 2018

Le Guess Who? Was weer een muzikale snoepdoos. Vera Sola (New York) bijvoorbeeld. Poeet, multi-instrumentalist en zangeres met een rauw randje. Wat fado, iets Frans, Knef zat er in en nog veel meer. Voortreffelijk begeleid door een bassiste en een drummer. Puik! Ga luisteren, wij zijn blij verrast. Net als Heather Woods Broderick (support Alela Diane) gebruikt ook Vera Sola voor haar begeleiding een electrische gitaar. Met wat effecten. Dat maakt singer- songwriters net wat boeiender.

In de Janskerk: Prachtig concert van de Japanse pianist Takuro Kikuchi met perfect geluid en licht in een schitterende ambiance. Takuro Kikuchi speelt minimalistische, kale, mooie pianomuziek. Sinds zijn negende speelt hij en componeerd hij pianomuziek. Hij is afkomtig uit Sendai een stad van 1 millioen inwoners, 350 km ten Noorden van Tokio. De muziek kreeg hij mee van zijn vader die klassiek gitaar speelde. Takuro Kikuchi bracht inmiddels vijf albums uit en is voor het eerst in Nederland / Europa.

Tivoli/Vredenburg Grote Zaal: Devendra Banhart en zijn Band. Het schuurt, het gromt, het draait, het keerd om. Facinerend in een woord. Knappe programmering op dit festival vol met verrassingen.

dB's. Endless Boogie (New York City) Waanzinnig optreden, uitstekende muzikanten, geweldig collectief. Op de vroege zondagmorgen op de fiets van hartje Utrecht naar podium dB's in Zuilen. Het is wat kilometers fietsen maar de beloning volgt. Podium dB's is het muzikele broeinest van Utrechts muziektalent, het heeft het midden tussen Vera en Simplon, ook een zwarte doos. Endless Boogie past daar uitstekend al denken we dat de band in een grotere zaal (de Ronda bijvoorbeeld) nog beter overkomt. Bij Endless Boogie voel je de intense groove van de eindeloos doorrockende cultband onder leiding van frontman en zanger Paul Major. Maar eigenlijk heeft niemand de leiding in deze band. Het is een collectief van uitstekende instrumentalisten die samenwerken aan muzikale producties van tien minuten en meer. Psychedelic rock, stoner rock en blues rock met invloeden van krautrock. De band omschrijft het zelf als 'Kraut Southern Rock'. Muziek die doordenderd als een trein, breed uitgesponnen en met vele tempowisselingen.

Ook dit jaar is Le Gues Who het festival (feest) van de muzikale ontdekking weer perfect voor elkaar. Er is veel aandacht besteed aan de aankleding, identiteit en sfeer. Geen hordes bewakers, controle, plastic afval, na afloop de zaal uitgejaagd worden. (TakeRoot / Oosterpoort kom eens langs, aub).