LAURA GIBSON & BAND (USA) Support JENNY BERKEL (USA)

Datum en Tijdstip: 
9 september 2016 - 21:00
Lokatie: 
Roots on the Road in VanSlag
Organisator: 
Roots on the Road

LAURA GIBSON komt vrijdag 9 september naar Roots on the Road. En daar worden we heel blij van! Zolang we haar kennen en dat is al jaren, zijn we verliefd op deze geweldige zangeres en multi-instrumentalist met haar unieke eigen stemgeluid. Zij is geboren in Oregon, Portland en afgestudeerd voor geneeskunde aan het Linfield College. Sinds een paar jaar is zij woonachtig in New York.

Nadat ze al drie albums heeft uitgebracht die allen goed worden ontvangen besluit ze in 2014 voor een nieuw leven in New York. Ten koste van haar langdurige relatie, gevestigde vriendschappen en nabije familie kiest ze er voor om een master in Creative Writing te gaan doen. In haar eentje reist ze met de beroemde Amtrak-trein die met een snelheid van ca. 80 km per uur het Noordwesten van de VS met Chicago verbind, naar New York. In het begin zit het haar in haar nieuwe omgeving niet mee. Nog maar net aangekomen in Manhattan breekt ze haar voet en een tijd later ontsnapt ze aan de dood door een gasexplosie in haar appartementencomplex. Twee van haar medebewoners komen hierbij om. Laura Gibson is alles kwijt, haar persoonlijke eigendommen, instrumenten maar ook het nieuw geschreven materiaal. Met de hulp van vrienden en fans vind ze de energie om opnieuw te beginnen.

Het resultaat is ‘Empire Builder’, haar nieuwste album dat symbolisch vernoemd is naar die beroemde Amtrak-trein. De release was 1 april jl. Laura Gibson werkt op deze CD samen met gitarist Dave Depper, drummer en percussionist Dan Hunt en Peter Broderick. Met hen weet ze een sfeer te creëren die meteen tot uiting komt in de opener ‘The Cause’ dat met wat percussie, strijkers en de stem van Laura klinkt als één uit vervlogen tijden. Het meest emotionele en persoonlijke nummer dat Laura ooit geschreven heeft is de titelsong ‘Empire Builder’. Ze schreef het over het achterlaten van haar vriend toen ze verhuisde. De song wordt heel klein gehouden met wat subtiele drums, percussie en een fluisterende tweede stem. >>>>

     

Laura Gibson Performs 'Empire Builder' On A Train Through The Columbia Gorge

http://www.opb.org/opbmusic/series/sessions/laura-gibson-performs-empire-builder-on-a-train-through-the-columbia-gorge/

Laura Gibson Paste Session

http://www.pastemagazine.com/articles/2016/04/laura-gibson-live-at-the-paste-studio.html 

<<<< Tijdens het schrijversproces voor ‘Empire Builder’ verblijft Laura Gibson ook een week in de studio van Peter Broderick in Oregon. Daar wordt de demo voor ‘Caldera, Oregon’, oorspronkelijk een pianoballad, afgepeld en opnieuw opgebouwd tot dat wat nu op het album te horen is. Soms klinken de teksten poëtisch maar op haar eigen manier weet Laura toch die connectie te maken met de luisteraar. ‘Empire Builder’ is over het algemeen zeer ingetogen maar ‘Two Kids’ is die spreekwoordelijke uitzondering; midtempo, de pedal-steel gitaar en een opgewekt klinkende Laura Gibson vormen een schril contrast met de melancholiek klinkende afsluiter ‘The Last One’; overigens absoluut één van de hoogtepunten van het album. De arrangementen en composities zijn sfeervol en krachtig maar bieden Laura Gibson genoeg ruimte om vocaal op de voorgrond te blijven. Ze vertelt op haar manier de muzikale verhalen over onafhankelijkheid, vrijheid, een nieuwe start en eenzaamheid. Het geheel is integer, klinkt introvert, sober en stemmig maar weet te overtuigen. Bekijk de lyric video van ‘Empire Builder’….. dan snap je de reis.

‘Empire Builder’ is een plaat die rustiger en bedachtzamer is dan haar vorige albums. De instrumentatie en productie is minder aanwezig en de focus ligt op haar verhalen. Vooral de akoestische gitaar is naar de achtergrond verdwenen en heeft plaats gemaakt voor de elektrische variant en piano. Hierdoor heeft Laura Gibson nog meer een eigen stijl gekregen en komen muzikaliteit en verhalen nog veel beter naar voren. De folkliedjes hebben een lichte jazzinvloed gekregen en zijn meer gefocust en eigenzinniger geworden.

Hoewel er veel vergelijkbare muziek wordt gemaakt, weet Laura Gibson er toch bovenuit te steken door haar bijzondere stem en gave om niet te vervallen in wazigheid. Ze weet met zekerheid en kracht haar kwetsbare teksten op muziek te zetten en de instrumentatie de ruimte te geven om mee te spreken. De Amerikaanse is gezegend met een prachtige stem en met het talent om de meest mooie songs te maken, volledig in de traditie van artiesten als Alela Diana, Karen Dalton, M Ward en Sharron van Etten. Speciaal voor liefhebbers van Feist, Laura Marling en Lisa Hannigan belooft het een geweldige avond bij Roots on the Road in VanSlag!

Laura Gibson geeft haar platen uit op de labels Barsuk Records en het Berlijnse City Slang. Eerdere releases zijn If You Come to Greet Me (2006, Hush), Beasts of Seasons (2009, Hush, City Slang, Headz) en La Grande (2012, Barsuk, City Slang) een samenwerking met Calexico, Beth Orton en Decemberists. 

--------------------

JENNY BERKEL (Montreal, CAN) is de opener voor LAURA GIBSON op vrijdag 9 september bij Roots on the Road in VanSlag! Wij doen een support als we vinden dat het past... Jenny Berkel is een typisch voorbeeld van een zangeres die klikt met het hoofdprogramma; Een gedreven singer- songwriter die haar publiek betoverd met suggestieve songs en prachtige stem. Met haar begint de concertavond! Jenny Berkel is  geboren en opgegroeid in het hart van Ontario’s weelderige bossen en velden, het is wat haar muziek ademt. Van Ontario verhuisde zij naar Winnipeg, vervolgens naar Toronto en nu eindelijk zit ze in Montreal. Het constante onderweg zijn vind je terug in haar liedjes;  Haar teksten zijn dromerig en doordringend vol van herinneringen met de rustige eenzaamheid van een glinsterende nachtelijke hemel. ‘Pale Moon’ is Jenny Berkel haar vierde plaat waarvan de release op 15 april jl. was. Hij werd opgenomen met de begaafde producer Daniel Romano en is doordrenkt van sprankelende gitaren, melancholische pianospel en stuwend bas- en percussiewerk. Zowel solo als onderdeel van Daniel Romano & The Trilliums oogst ze veel succes all over the world. Vorig jaar december 2015 zou Jenny Berkel optreden in Grand Theater naast Sean Rowe.  Het concert van Rowe werd door zijn management helaas geannuleerd

 

 

Signups closed for this Evenement