SARAH MacDOUGALL & MARIE-JOSEE DANDENEAU (CAN)

Datum en Tijdstip: 
9 november 2012 - 21:00
Lokatie: 
ROTR @ 't Keerpunt Spijkerboor Dr.
Organisator: 
Roots on the Road

Sarah MacDougall & Marie-Josée Dandeneau (CAN) –trans- Atlantische folk

 

Sarah MacDougall is geboren in Zweden maar woonde geruime tijd in Vancouver en nu in Whitehorse (Yukon) Canada. Haar bekendheid raakte recentelijk in een stroomversnelling door het winnen van diverse prestigieuze Awards, waaronder de Western Canadian Music Award. Met eerlijke en poëtische liedjes, strakke gitaartechniek en haar herkenbare warme stem staat zij garant voor boeiende gepassioneerde optredens.

Sinds MacDougall’s debuut album ‘Across the Atlantic’ in 2009 verscheen, zijn meerdere van haar composities op producties verschenen van diverse top-10 artiesten. Haar nieuwe CD ‘The Greatest Ones Alive’ brengt melodieuze, prachtig geschreven en gecomponeerde werken met thema’s als succes, opgroeien, liefde, vriendschap en sterven.

Sarah MacDougall doet alles in eigen beheer en regie en treedt nationaal en internationaal heel veel op. Onder andere in de Bob Harris BBC2 show in Groot-Brittannië, speelde op diverse Canadese en internationale festivals, en trad op bij opmerkelijke artiesten als Mary Gauthier, Todd Snider, Kimmie Rhodes, en toerde met Po'Girl.

Tijdens deze tour wordt Sarah bijgestaan door de bij ons bekende Canadese bassiste en zangeres Marie Josée Dandeneau St.Boniface, Manitoba. Ze speelt contrabas en elektrische fretloze bas en haar spel weerspiegelt haar Frans-Canadese en Metis afkomst. Ze is zeer veelzijdig en speelt alle muziekgenres. Ze is daarnaast ook nog producer en soundengineer.

Een ieder die erbij was in juli jl. met Marie Joséehaar optreden in de Canadese vrouwen-formatie ‘Oh My Darling’ weet dat je ook dit optreden niet mag missen!

Sarah MacDougall en Marie Josée Dandenau vormen een ijzersterk muziekkoppel!

Volgens Q-Magazine kan MacDougall met haar stem en liedjes rotsen aan het huilen krijgen. Andere one-linerd uit de muziekpers zijn:

‘Thoughtful, strong, and spiritual’- The Globe and Mail

‘This is a real breathtaking and touching record from one of the greatest talents of this era.’- Rootstime BE,Belgium

Sarah MacDougall (from Malmoe and Whitehorse) now Canada) has become one of  the few voices that is separating itself from the big choir of song poets”- Ystad Allehanda, Sweden 5/5 stars!

‘A downright intoxicating beauty!’ 5/5 stars!-A AltCountry.nl, Holland

 

Sarah MacDougall - the Greatest Ones Alive 2011

Tekst: Rootstime BE

In maart 2009 mocht ik voor Rootstime een recensie schrijven van het prachtige album “Across The Atlantic”, de tweede plaat van de in Zweden geboren maar sinds meerdere jaren in Canada wonende zangeres en songschrijfster Sarah MacDougall. Deze dame legt zich toe op muziek in het alt.country- en folkgenre en mocht al die leuke uptempo liedjes en ballads gedurende de voorbije twee jaren live gaan brengen op diverse podia in Canada, het Verenigde Koninkrijk en Scandinavië. De Benelux werd daarbij schandelijk over het hoofd gezien en daar zou ze nu toch verandering moeten in brengen.

Vanzelfsprekend zijn we dan ook blij dat Sarah MacDougall ons heden komt verblijden met een derde studioplaat die de titel “The Greatest Ones Alive” heeft gekregen. Net als op haar vorige cd staan hier ook nu weer tien nummers van eigen makelij op. Zeer mooie liedjes die professioneel gecomponeerd werden en voor deze plaat van een rijkelijke orkestratie werden voorzien.

Het mooie aan haar liedjes is dat ze in elke song een op zichzelf staand boeiend verhaal weet te vertellen, of die song nu 3 minuten of 6 minuten duurt. Al van bij het eerste nummer “Sometimes You Lose, Sometimes You Win” grijpt Sarah MacDougall je bij het nekvel en pas na de laatste noten van slotsong “We’re All Gonna Blow Away” lost ze die greep zachtjes. Maar dan heeft de verslaving aan haar imponerende muziek al lang toegeslagen en grijp je als luisteraar naar de replay-toetsen op de afstandsbediening van je stereo.

Haar zeemzoete, aangename stem verplicht je om aandachtig te luisteren naar de catchy liedjes die elkaar in sneltempo opvolgen op “The Greatest Ones Alive”. Het aanstekelijke in melodieuze songs als “It’s My Place (And I Want It!)”, de titeltrack over de problemen bij het opgroeien van tiener tot volwassene en de beklijvende akoestische tracks “Permafrost” en “Mmm” is dat je er telkens weer opnieuw wilt naar luisteren.

Bij haar vorige plaat schreef ik al dat Sarah MacDougall met de tremelo in haar stem en met haar simpele maar zo oprecht gemeende liedjes recht naar je hart wil mikken. Op deze nieuwe plaat is dat niet anders en ze slaagt er ook nu weer wonderwel in. Liedjes waarin levenslessen worden verteld zoals in “It’s A Storm (What’s Going On?)”, “Cold Night” over onbeantwoorde liefde - met een prachtrol voor Tim Tweedale op lap steel - en het afscheidsliedje van haar overleden grootmoeder in “We’re All Gonna Blow Away” mogen van ons de hele dag lang door de stereo weerklinken zonder ook maar één moment te gaan vervelen.

Dat Sarah MacDougall ons hart helemaal gestolen heeft en dus ook niets meer fout kan doen is nu wellicht helemaal duidelijk. Maar om de ware reden daarvan te achterhalen en te begrijpen moet u vooral zelfs een gaan luisteren naar de schitterende nieuwe cd ‘The Greatest Ones Alive”. We zijn er van overtuigd dat u zich dan snel bij ons zult aansluiten als hardcore fans van deze prachtige Zweeds-Canadese zangeres. Sorry, maar ik moet nu snel even wat gaan bijschrijven op mijn jaarlijstje 2011.

(valsam)

“The passion, the honesty and all the emotions that Canadian singer-songwriter Sarah MacDougall puts in the songs on her latest album ‘The Greatest Ones Alive’ have stolen our hearts. These observations have transformed us in truly addicted hardcore fans of her extraordinary storytelling songs to which we can keep listening over and over again. This is a real breathtaking and touching record from one of the greatest talents of this era.”

– www.rootstime.be

Sarah MacDougall - across the atlantic 2009-2010

 

Tekst: Moorsmagazine.

Sarah MacDougall werd geboren in Zweden maar woont en werkt al lang in Vancouver, Canada en beschouwt zichzelf dan ook als een Canadese singer/songwriter. Je kunt met enige goede wil haar Zweedse roots misschien nog een heel klein beetje horen, maar MacDougall heeft vooral een geheel eigen geluid, en dat heeft voor honderd procent te maken met de schitterende arrangementen die ze haar liedjes meegeeft.

Die liedjes, daar is soms wel wat merkwaardigs mee aan de hand, want ze lopen niet altijd even soepel en kraken soms in hun voegen, maar ze zijn dan weer zo gearrangeerd dat je de indruk krijgt dat ze het bewust zo doet, om je als luisteraar scherp te houden. Want dat doet ze heel goed, de luisteraar scherp houden, met een vreemde vioolpartij hier, een opmerkelijke percussie-interruptie middenin een liedje daar en een olijk rammelend koortje elders. Het levert een verschrikkelijk leuk album op, dat van begin tot eind verrast en bovendien groeit als je het nog een paar keer draait. Overigens zitten er ook liedjes tussen die uitermate lekker lopen en die je meteen voluit mee kunt zingen, dus wees niet bang voor een weerbarstig album. Dit is gewoon een uitstekend en heerlijk plaatje en een absolute aanrader.

 

 


Signups closed for this Evenement