ROD PICOTT Nashville Tennessee (USA)

Datum en Tijdstip: 
18 september 2011 - 18:00
Lokatie: 
ROTR @ 't Keerpunt Spijkerboor Dr
Organisator: 
Roots on the Road

ROD PICOTT, keert zondag 18 september terug naar ROTR @ ’t Keerpunt met zijn prachtige nieuwe cd ‘Welding Burns’. Een wondermooi geheel van songwriting, met personages die in een 3 minuten film-noir achtig liedje tot leven komen. Zijn diepe ruige stem is een gaaf vehikel voor zijn songs over verlies, verlangen, lust en werk. Met zijn doorleefde zangstem en efficiënt gitaarspel raakt hij je meteen. Hij speelt geen toneel, maar zingt levensliederen die het bloed, zweet en de tranen van de hardwerkende en kansloze Amerikanen weerspiegelen. Rod zingt de ‘arbeidersblues’. Hij behoort niet alleen tot de top van het americana / folk gebeuren maar is bovendien het uithangbord van een vakbondsafgevaardigde die nu eens niet aan zijn eigen persoon denkt maar zoals het hoort voor de arbeidersklasse (muzikaal) in de bres springt. 'Welding Burns’ is een cd over lichamelijke en emotionele littekens. 3 Liedjes heeft Picott samen geschreven met zijn jeugdvriend, Slaid Cleaves. Deze 7e Picott cd is geproduceerd in Nashville door David Henry; Will Kimbrough, (in 2010 uitgeroepen tot AMA instrumentalist van het jaar, lid van Rodney Crowell’s band en momenteel in de band van Emmylou Harris) speelt een belangrijke rol op 'Welding Burns'.

Rod Picott, (New Hampshire, 3 november 1964) is een Amerikaanse singer-songwriter uit Nashville (Tennessee). Rod groeide op in South Berwick (Maine) waar hij bevriend raakte met Slaid Cleaves. Ze maken al jarenlang muziek; Hun zelf geschreven liedje 'Broke Down' was in 2000 een van de meest gespeelde nummers op de Americana-zenders in de Verenigde Staten. Dat moedigde Rod aan zijn deeltijdbaan in de bouw op te zeggen en zich volledig met muziek bezig te gaan houden. In 2001 nam hij 'Tiger Tom Dixon’s Blues' op, met zijn eigen versie van ‘Broke Down’. Een jaar later volgde Stray Dogs, met daarop het nummer 'Circusgirl' waarbij Alison Krauss de tweede stem zingt. Deze werd door de luisteraars van het KRO-radioprogramma American Connection op de 21e plaats op de album-top 25 gezet. In 2004 had hij van beide albums samen 10.000 exemplaren verkocht. Verder in 2004 bracht hij 'Girl From Arkansas' uit, in 2005 gevolgd door een live-album 'Travel Log' met zijn vriend, dobro-speler Matt Mauch. Zijn volgende album 'Summerbirds' verscheen in 2007 en was aanvankelijk alleen bij optredens en via zijn website te koop, maar verscheen later toch ook in de reguliere (gespecialiseerde) platenzaken. In 2006 ontmoette Picott de violiste Amanda Shires en in de volgende jaren trad hij met haar op in de Verenigde Staten en Europa zo ook bij ROTR @ 't Keerpunt. In 2008 verscheen hun gezamenlijke album 'Sew Your Heart With Wires', waarvan ze de nummers samen schreven. Picott staat regelmatig in het voorprogramma van Alison Krauss of Slaid Cleaves.

Mary Gauthier zegt over Rod's nieuwe CD: 'Rod Picott's world weary songs glow with both self awareness and humility. The truth of who we are is slippery, hard to contain, and most people have very little interest in it. Nonetheless, it is the work of an artist to find that truth and show it to us in ways that will see it. Welding Burns, Rod's new collection of songs, is a fine example of an artist doing just that. The songs on this record reflect the realities of the time we live in, and they contain hard truths. The songs are both beautiful and disturbing, and are the work of an artist who deserves to be heard. I hope he sells a million copies'.

Slaid Cleaves merkt op: 'Beautiful and heartbreaking songs - one of the best on the Americana and folk scene'.

Signups closed for this Evenement