PO' GIRL (CAN)

Datum en Tijdstip: 
21 augustus 2011 - 18:00
Lokatie: 
't Keerpunt Spijkerboor (Dr.)
Organisator: 
Roots on the Road

Po Girl: Pure schoonheid en mysterie, zo zou je de muziek van Po’ Girl misschien het beste kunnen omschrijven. De twee voornaamste zangeressen en tekstschrijvers Awna Teixeira en Allison Russell zijn echte soulmates en produceren werkelijk hemelse samenzang. Denk aan The Wailing Jenny’s en The Be Good Tanyas, van wie zangeres Trish Klein in het verleden ook deel uit maakte van Po’Girl. Bij haar vertrek werd haar plaats ingenomen door gitaarbouwer en snarenvirtuoos Benny Sidelinger.

Awna en Allison komen beide uit Canada en verlieten op 14 jarige leeftijd hun ouderlijk huis vanwege een onhoudbare thuissituatie, ze waren dus al zeer jong op zichzelf aangewezen en daar waar velen in hun situatie vaak op het verkeerde pad belanden, vonden zij troost en verlossing in de muziek. Je kunt de dames gerust multi-instrumentalisten noemen, want tezamen spelen ze gitaar, banjo, klarinet, accordeon, elektrische bas, staande Gutbucket bas, harmonica, glockenspiel en wurlitzer.

Hun muziek kent vele invloeden en is zeker niet in een categorie te vangen. Het is Americana, folk, blues, jazz, soul en meer. Het zit er allemaal in variërend van oude Europese folk en gipsy muziek tot klanken opgeborreld in de straten van New Orleans met een vleugje meeslepende jaren 20 jazz, allemaal omgesmeed tot hun eigen creatie van 21e eeuw roots muziek.

Volg je hart en je passies dat is een levenswijze die de twee frontvrouwen Allison Russell en Awna Teixeira van Po’ Girl zeer ter harte nemen. Dat is waar Follow Your Bliss voor staat (oorspronkelijk een uitspraak van de beroemde schrijver Joseph Campbell ). Beide dames en songschrijvers van deze band hebben het in hun jeugd niet makkelijk gehad: ze hebben in hun jonge leven meer ellende te verduren gehad dan menig ander mens in een volledig leven. Daar waar andere zwelgen in al het onrecht uit hun verleden kijken zij vol levenslust en enthousiasme naar de toekomst en genieten ze van al het moois dat ze NU beleven. Dat is ook goed te horen op dit nieuwe album dat vol staat met zeer persoonlijke liedjes/verhalen over bijvoorbeeld Allison’s moeder in Kathy, Awna’s Portugese Oma in Fernanda, verloren geliefden, (over)leven en de liefde, dit alles gebracht met een lach en een traan waar het genieten van het leven met volle teugen aan alle kanten letterlijk uitbarst. Het is een album dat ontroert en opbeurt tegelijk en wat je eigenlijk wel mag beschouwen als een mijlpaal in hun carrière tot nu toe, want alles zit erin folk, blues, soul, jazz, country, gipsy, fado, geniale arrangementen, meeslepende melancholie maar ook vrolijke catchy melodietjes die je nooit meer los laten.

Er wordt ook wonderschoon gemusiceerd op allerhande snaren, accordeon, klarinet, toetsen, glockenspiel en natuurlijk staan die twee hemelse stemmen van Allison en Awna centraal, die laten al die verschillende muzikale invloeden samensmelten tot een gelukzalig geheel waarin alles lijkt te kloppen. Dat is wat ze doen deze hedendaagse muzikale gipsy’s: ze volgen hun hart en hun droom en verspreiden deze hemelse muziek over de aardbol middels de zilveren schijf en de gemiddeld 250 concerten die ze per jaar geven want het podium is hun thuis. Daar zingen, leven, voelen en genieten ze en wie wil daar nu geen deelgenoot van zijn?

Met dank aan Lucky Dice.

Signups closed for this Evenement