KENDEL CARSON & DUSTIN BENTALL (CAN) + Bart Jan Baartmans en Gerco Aerts

Datum en Tijdstip: 
14 oktober 2011 - 21:00
Lokatie: 
't Keerpunt Spijkerboor Dr
Organisator: 
Roots on the Road

Kendel Carson (Calgary-Alberta) en Dustin Bentall (Vancouver-BC) staan centraal in editie XII van Americana Treasures / Country Classics. Eerder in deze serie onvingen we al Chip Taylor, Jeffrey Foucault en Carrie Rodriguez. (Lynn Miles komt 28-10). Kendel en Dustin brengen een compilatie van classic Country en het intieme Americana repertoire. Zij vormen een ‘one band setting' met Bart-Jan Baartmans op gitaar, mandoline en banjo en Gerco Aerts op contrabas. En mogelijk komen BN’er Jelka van Houten (zang) en Anna de Beus (gitaar, zang) ook mee.

Kendel Carson heeft ondanks haar nog zeer jeugdige leeftijd (26) al een hele carrière achter de rug. Ze heeft nogal wat bandjes gedaan om ervaring op te doen. Haar ontmoeting met Chip Taylor en collega singer/fiddler Carrie Rodriguez was bepalend. Zij waren zo gecharmeerd van Kendel’s talent dat het contact intensiever werd en toen Kendel uiteindelijk naar New York vertrok voor een songwriters-sessie met Chip Taylor leverde dat haar debuutalbum bij Train Wreck Records op. 'Rearview Mirror Tears' (2007) werd enthousiast ontvangen in de media en door de Americana fans. Wekenlang stond het album hoog in de Euro-Americana Chart en vooral in Engeland werd ‘I Like Trucks’ een van de meest gedraaide liedjes in de Americana- en Country- radioprogramma's. Kendel heeft iets met auto’s en vrachtwagens zoals ze zelf zegt.

Haar nieuwe CD ‘Alright Dynamite’ met nummers als 'One Blue Dress on the Line', 'Jesse James' en 'Cowboy Boots' is anders en tonen een zangeres en songwriter die de beelden tekstueel sterk heeft afgestemd op het platteland. Over hoe het was om op te groeien op de prairie, te rijden op paarden en vuile fietsen, te zwerven langs spoorrails. Haar jeugd staat haar nog duidelijk voor ogen.

Kendel treedt in Noord Amerika zowel solo op als met de Juno-award winnende folkrock band Paperboys. Een van oorsprong Keltisch spelende groep uit Vancouver die zich ‘bekeerd’ heeft tot de muziek uit Nieuw Mexico.

Dustin Bentall speelt ook in deze band en ook hij doet solo hele mooie dingen: ‘Streets With No Light’ was zijn debuutplaat die hem neerzette als een eigentijdse singer- songwriter. ‘Six Shooter’, zijn nieuwste CD, verscheen eind 2009 en wordt nu vrijgelaten op de Nederlandse markt via Sonic Rendezvous. De revolver op de hoes, zo’n klassieke, die geschikt is voor zes patronen straalt een avontuurlijke adoratie af voor het Wilde Westen. Als zoon van de legendarische Barney Bentall (& the Legendary Hearts) is Dustin zich deze symboliek terdege bewust. De CD wordt dan ook overwegend door uptempo nummers gedragen. Op de cover van Six Shooter springen meteen de welgevormde lijnen van Kendel Carson in het oog. Qua inhoud tref je op 'Six Shooter' genoeg stof aan voor verhalende cowboyromantiek. 'Six Shooter' is een uitstekende cd en we zijn er van overtuigd dat Dustin zijn muziek ook live prima ten gehore brengt. Probeer trouwens maar eens onder de schaduw van je imposante vader uit te komen, voorwaar geen eenvoudige opgave. Wat ons betreft is dit een geslaagde poging.

De band die Kendel en Dustin begeleid:

Bart-Jan Baartmans, (gitaar, mandoline, banjo, vocals). Wie de carrière van BJ ook maar een beetje heeft gevolgd, weet dat hij niet alleen dienstbaar staat ten opzichte van zijn eigen muziek, maar ook regelmatig muziek van anderen met zijn gitaristische of productionele kwaliteiten verrijkt. Bart-Jan Baartmans presenteert zich als een zeer actief musicus die je letterlijk overal tegenkomt, voor en achter de schermen als muzikant en producer.

Gerco Aerts. begenadigd (contra)bassist oa bij Ellen ten Damme en vele andere projecten.

Onder voorbehoud:

Jelka van Houten (BN’er) (vocals). Zingt in verschillende bands en speelt rollen in diverse film-, en televisieproducties, waaronder ‘Bitches’, ‘Dennis P’. ‘Shouf Shouf!’, ‘Zomerhitte’ en de internationaal bekroonde korte film ‘Raak’ (internationale titel: ‘Contact’) van regisseur Hanro Smitsman, die o.a. de Gouden Beer voor beste korte film won op Duitse filmfestival Berlinale, één van de belangrijkste internationale filmfestivals ter wereld.

Anna de Beus (gitaar, vocals). Studeerde, net als Jelka, aan de Nederlandse Film en Televisie Academie en zong bij verschillende bands, waaronder De Poema’s (Acda & de Munnik en Van Dik Hout).

Signups closed for this Evenement