CHRIS CHAMELEON (RSA)

Datum en Tijdstip: 
22 februari 2012 - 20:30
Lokatie: 
ROTR @ 't Keerpunt Spijkerboor Drenthe
Organisator: 
Roots on the Road

Chris Chameleon (de artiestennaam van Chris Mulder) is een Zuid-Afrikaanse singer-songwriter, acteur, stemkunstenaar en bassist. Vermaard om zijn podiumcharisma, unieke stem, fantasierijke verhalen, verbeeldingskracht, scherpzinnige gevoel voor humor. Zelf omschrijft Chris zijn stem als die van zowel een man, een vrouw, een kind en een dier. In zijn muziek vermengt hij stijlen uit Afrika, Europa en het Midden-Oosten. Hij componeert bijna alles zelf en improviseert vrijelijk. Chris Chameleon is een fenomeen in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Is zo kleurrijk en veranderlijk als zijn naam doet vermoeden en wordt geprezen om zijn aanhoudende vernieuwingsdrang en creativiteit. Hij speelt pop- en rocksongs in het Zuid-Afrikaans en het Engels. Chameleon begon in de jaren negentig zijn muziekcarrière als onderdeel van de formatie Blue Chameleon. Vanaf 1997 was hij frontman van de Zuid-Afrikaanse punkband Boo! dat in totaal achthonderd keer optrad in zeventien verschillende landen. De band had in eigen land een Coldplay-achtige populariteit. In 2005 brengt Chameleon zijn eerste soloplaat uit, Ek Herhaal Jou. Zijn muzikale kwaliteiten worden vergeleken met die van Sting en Paul Simon. Maar dan met een stembereik van vier octaven. Uitspraken: de Volkskrant "Zijn anekdotes zijn alleraardigst, zijn staaltjes stemkunst vaak virtuoos en de combinatie van die twee soms hilarisch, maar het gaat toch vooral om de liedjes. Die verraden Chameleons grootste talent." AD: "Chameleon zingt zo warm en zijn subtiel door Afrika beïnvloede muziek is zo gloedvol dat hij je zonder moeite meevoert naar een verre andere wereld."

Biografie: 

In 1989 begint Chris Chameleon zijn carrière als acteur. In 1997 wordt hij bassist en frontman van Boo!, een bekende exportband uit Zuid-Afrika. Wanneer Boo! in 2004 tijdelijk stopt, start Chameleon een solocarrière. Zijn solocd’s en -dvd’s leveren hem meermalen nominaties én onderscheidingen op (SAMA’s: prestigieuze muziekonderscheidingen in Zuid-Afrika). Zijn albums bereiken daarnaast regelmatig de goud- en platinastatus. Chris brengt zowel cd’s en dvd’s uit in het Zuid-Afrikaans als in het Engels en zijn liedjes variëren van fijnzinnige ballades tot stevige rocknummers. Hij is van alle markten thuis.

Achtereenvolgens verschijnen in 2005 zijn bejubelde cd Ek Herhaal Jou (I repeat you) (nominatie SAMA 2006 en platina 2007), met gedichten van dichteres en icoon uit de jaren ’60, Ingrid Jonker (1933-1965) en zijn dvd Volkleur (goudstatus 2006). Het getuigt van de enorme kracht die hij als soloperformer heeft. In 2006 komen zowel de Engelstalige rockcd Shine (nominatie SAMA 2007) als zijn tweede Afrikaanse album 7de Hemel (SAMA Award 2007 en dubbelplatina in 2009) uit, met liedjes van de populaire, dakloze muzikant Liam, een rol van Chameleon in de favoriete soapopera van Zuid-Afrika: 7de Laan. In juli 2007 komt Chameleons derde Afrikaanse album Ek Vir Jou uit (goudstatus in 2007 en Huisgenoot Tempo Award 2008) en in oktober van dat jaar verschijnt een live rockdvd Flight of an Extraordinary Alien (nominatie best global chart dvd 2008). In dat jaar krijgt hij tevens een eervolle onderscheiding van de Zuid-Afrikaanse academie voor wetenschap en kunst voor zijn bijzondere bijdrage aan de Afrikaanse muziek. In 2008 verschijnen de cd/dvd Klassieke Chameleon (Publieksprijs van Aardklop 2007 en Vonk Award 2008) en het album Made Available. In 2009 komt zijn vierde Afrikaanse album Kyk Hoe Lyk Ons Nou uit en ontvangt hij een prijs voor beste mannelijke artiest (KANNA Award).

Sinds augustus 2007, distribueert het Nederlandse, onafhankelijke label Excelsior Recordings Ek Vir Jou in de Benelux, waar zijn populariteit enorm is gegroeid. Chameleon heeft een bijzondere band met Nederland.

Discografie:

*  Ek Herhaal Jou (2005)

*  7de Hemel (2006)

*  Shine (2006; Engelstalig album)

*  Ek vir jou (2007; in Nederland uitgegeven door Excelsior Recordings)

*  Klassieke Chameleon (2008)

*  Made Available (2008; Engelstalig album)

*  Kyk Hoe Lyk Ons Nou (2009)

*  Live At The Folkwoods Festival (2009)

*  As Jy Weer Skryf (2011)

Signups closed for this Evenement