CHRIS SMITHER (USA)

Datum en Tijdstip: 
29 mei 2015 - 21:00
Lokatie: 
VANSLAG Borger
Organisator: 
Roots on the Road

CHRIS SMITHER (USA) vrijdag 29 mei, ROTR @ VANSLAG. Zoals de musician’s musician tot de interessantere muzikale categorieën behoort, zo bestaat er ook de soort songwriter’s songwriter, oftewel een vakgenoot waar anderen naar opkijken. Oftewel het échte werk. Zo iemand is Chris Smither al sinds de jaren zestig, opererend op de dunne scheidslijn tussen folk en blues. Deze doorgewinterde muzikant met de achtenswaardige leeftijd van bijna 70 jaar heeft al een heel leven achter zich, weliswaar met ups en downs, hetgeen duidelijk in zijn sfeervolle en rauwe blues doorklinkt. Deze artiest heeft genoeg aan zijn gitaar en zijn eigen stem. Sinds 1970 toert hij door de Verenigde Staten en Europa met zijn tragische en bedwelmende folk-blues. 

       

Chris Smither - 50-jarig jubileum wordt gevierd met een:

CD 'Still on the Levee', dubbel CD. Uitgebracht ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als songwriter en performer, biedt zijn laatste CD 'Still on the Levee' een weids beeld van Smither's muziek, van zijn aller-vroegste songs tot de laatste geweldenaars. 'Still on the Levee' is dan misschien wel zijn zestiende album, maar Smither klinkt tijdloos; volkomen zelfverzekerd en onbevreesd, gevuld met nederigheid, humor, met besef van wat onvermijdelijk komen gaat, maar ook met de weigering om aan die duisternis toe te geven. Hij maakt opnieuw een verbinding met zijn New Orleans roots, met Allen Toussaint als eregast, en David Goodrich als producent. Afgezien van zijn moeiteloze, kabbelende gitaar ("een-derde John Hurt, eenderde Lightnin 'Hopkins en een-derde mij") dat net zo onderscheidend is als het van het Britse folk afgeleide gitaarwerk van Richard Thompson, is de sterke kant van Smither altijd geweest om akoestische blues te kunnen gebruiken als een vehikel voor zijn rijke, filosofisch complexe teksten.

Een dubbel CD met op schijf 1 vintage Smither; een zangerige, bijna montere opname aangedreven door zijn akoestische gitaar. Schijf 2 benadrukt duidelijker de forse kracht die zo vaak verstopt gaat onder het gepolijste van Smither's songs.

Op 70-jarige leeftijd geeft deze rasartiest nog steeds de meest geweldige voorstellingen, zingt en schrijft nog steeds de meest geweldige songs.

CD 'Link of Chain' tribute met o.a. Bonnie Raitt, Loudon Wainwright, Peter Mulvey, Dave Alvin, Peter Case, om maar een paar namen te noemen.

Boek 'Chris Smither Lyrics 1966-2012' met teksten van al zijn songs en een aantal geselecteerde foto's uit zijn loopbaan.

Signups closed for this Evenement