THE SECRET SISTERS (ALABAMA, USA)

Datum en Tijdstip: 
6 april 2018 - 21:00
Lokatie: 
Roots on the Road in VanSlag
Organisator: 
Roots on the Road

THE SECRET SISTERS.

Nog niet zo lang geleden was het voortbestaan van het fameuze Secret Sisters hoogst onzeker. Na twee succesvolle albums en optredens in voorprogramma’s van onder meer Paul Simon en Bob Dylan beëindigde hun platenmaatschappij de samenwerking; Een faillissement van het duo lag voorhanden…

Maar ineens lag er het aanbod van topproducer Brandi Carlisle om een nieuwe plaat op te nemen. Die kans werd met beide handen aangegrepen en in juni jl. was de release van ‘You Don’t Own Me Anymore’. Het nieuwe, vurige album, waarin duidelijk wordt hoe de passie voor muziek sterker is dan alle tegenslagen. Een prachtige plaat vol eerlijkheid, boosheid maar vooral vreugde voor de toekomst.

The Secret Sisters is voer voor liefhebbers van fijngevoelige samenzang. Prachtige harmonieën, country deuntjes en vooral vrolijke liedjes is het handelsmerk van Laura en Lydia Rogers.Heerlijke stemmen die versmelten en samen tot grote jubel komen, maar ook los van elkaar van grote schoonheid zijn. Licht zwieren ze met diepgang over het gitaarspel van Lydia Rogers. De beide zussen kregen de muziek tijdens hun jeugd in kerkscholen in Alabama met de paplepel ingegoten. Dat hoor je in hun desolate, breekbare en tegelijk stevige songs. Dit kunnen de zussen als geen ander.

Hoeveel mooier kon het afgelopen TakeRoot festival, dat zich richt op de Amerikaanse rootsmuziek openen dan met The Secret Sisters. In de uitpuilende Binnenzaal brachten zij de rootsliefhebbers in grote extase. Op  6 april geven wij Laura en Lydia Rogers de ruimte in VanSlag. Maak het mee, de reservering staat open.

 

-----

Recensie The Next Gig, 5 november 2017.

GRONINGEN – In de roots muziek is de murderballad een zeer gewaardeerde vorm om geweldadige incidenten, maar ook maatschappijkritiek en onderdrukte gevoelens te verwoorden. Zo ook bij The Secret Sisters. De openingsact van het Take Root festival in De Oosterpoort was er snel bij om de eerste doden te laten vallen in hun liedjes. Binnen een kwartier dreigden Lydia en Laura Rogers uit het muzikaal historische Muscle Shoals Alabama niet alleen elkaar van kant te maken, maar muzikaal vielen de eerste doden in ‘Mississippi’. Vooraf waarschuwden de zusjes nog het publiek niet al te gehecht te raken aan de hoofdpersonen, want niemand zou het einde van het liedje in leven halen. Een kenmerkende passage van het optreden van beide zussen die met de wortels in die prachtige rootsmuziek dat combineerden met hun twinkelerende stemmen en humor waar menig stand-up comedian een puntje aan kan zuigen. Terug naar voor de moord. Het concert trapte af met het prachtige ‘Tennessee River Runs Low’. Hoe mooi kan een festival dat zich richt op Amerikaanse rootsmuziek openen dan met die twee prachtige, in de kerk geschoolde, stemmen die een typisch Amerikaanse rivier als titel van hun eerste lied nemen. Wat direct opviel was de prachtige samenzang van beide gezusters Rogers. Heerlijke stemmen die versmelten en samen tot grote jubel komen, maar ook los van elkaar van grote schoonheid zijn. Licht zwierden ze over het gitaarspel van Lydia Rogers, naar wat een diepgang. ‘The One I Love’ volgde een nummer van bluegrass legende Bill Monroe en daarna ‘Black & Blue’. Alles in perfecte zang en een sound waarbij je muzikaal niet zou denken dat er maar één gitaar achter zat. Het zijn liedjes die over het algemeen droef zijn qua onderwerp, maar in de zang en ook in de humor van beide dames hun tegenhang vinden waardoor de droefheid wordt genezen door de lach. Niet alleen dreigde moord en doodslag onder de zusjes, maar ook de vergelijking met een heks, het opmerken van rimpels en andere zusterlijke plagerijen werden toegankelijk voor het publiek gebracht. Inside jokes zijn altijd het meest gevaarlijke onderdeel van humor op een podium, maar de zussen deden dat geweldig. Grote songwriters als Paul Simon en Bob Dylan, wie wil weten waarom Dylan de Nobelprijs won moet naar een Secret Sisters concert, werden op de hak genomen, maar ook geëerd. ‘Dirty Lies’, was één van de hoogtepunten van het concert en een nummer dat mede geschreven was door Dylan en ook van Paul Simon werd een nummer gebracht. Moeder Rogers vindt dat ‘Bad Habit’ een intens nummer is en daar heeft ze gelijk in. Het was daarnaast ook nog een prachtig nummer. Veel nummers van het laatste album, ‘You Don’t Own Me Anymore’. De afrekening met slechte tijden. Naast het titel nummer kwam ook de grappige break-up song ‘He’s Fine’ langs voor met het prachtige ‘Tonight’ deze middag het afscheid kwam. Gelukkig niet voor lang. In April komen ze terug naar Nederland.

.

Signups closed for this Evenement