TANEYTOWN - CD RELEASE 'ASHES TO THE WIND'

Datum en Tijdstip: 
30 juni 2012 - 20:30
Lokatie: 
't Keerpunt Oostermoer 1 9656 PE Spijkerboor Drenthe
Organisator: 
Roots on the Road

 

Bron: website Taneytown

Taneytown - Ashes To The Wind

Vier jaar na de release van ‘East Of Everything’ komt Taneytown met de langverwachte opvolger. Het nieuwe album, ‘Ashes To The Wind’, toont dat Taneytown een andere band is dan vier jaar geleden.

De band is gekrompen na het afscheid van toetsenist Benjamin Vernooij, gegroeid door de ervaring die is opgedaan tijdens optredens in Nederland en Duitsland, en verrijkt met nieuwe muzikale invloeden. Het waren ontwikkelingen die de opnamen voor het nieuwe album hebben vertraagd, hoewel de band zich ook de tijd heeft gegund om zonder druk en met volledige creatieve vrijheid te werken aan een plaat die aansluit bij waar Taneytown vandaag staat.

Taneytown heeft met producer Erik Hulshof, die ook verantwoordelijk was voor de productie van ‘East Of Everything’, de band zo puur en oorspronkelijk mogelijk te laten klinken. Hoewel ‘East Of Everything’ uitstekend werd ontvangen door de internationale media bleek er een kloof te zijn tussen de studio- en de live-band. Zanger Edwin Jongedijk: “Vooral mensen die vertrouwd waren met onze shows lieten weten dat ze het een prachtig album vonden maar dat ze de vuigheid van onze optredens op het album misten.” De band heeft er daarom voor gekozen om de opnamen voor het nieuwe album anders aan te pakken. De meeste nummers zijn live in de studio opgenomen. Deze natuurlijke interactie maakt dat ‘Ashes To The Wind’ dynamischer klinkt dan de vorige albums.

Opvallend is dat de samenwerking tussen songwriters Edwin Jongedijk en Joost Prinsen de afgelopen vier jaar hechter is geworden. “Omdat we regelmatig op tour waren, deelden we veel ervaringen waar we inspiratie uit haalden. Bovendien konden we met digitale opnamen muzikale ideeën uitwisselen en samen aan een nummer schrijven alsof we bij elkaar in de woonkamer zaten”, vertelt Joost Prinsen. Ze schreven samen de teksten, legden de muzikale basis en deelden dat met bassist Martin Wieringa en drummer Niek Stok. De definitieve songs groeiden door regelmatig repeteren en optreden.

Ondertussen liet de band zich beïnvloeden door oude en nieuwe artiesten uit het southern-rock genre en de wat stevigere stijl die tegenwoordig gangbaar is in de country-muziek uit Nashville. Ook hierdoor klinkt ‘Ashes To The Wind’ anders dan de voorgangers. Jongedijk: “De sound van Taneytown is constant veranderd door de muziek waar we naar luisterden. We zoeken altijd naar inspiratie voor onze songs om ieder album anders te laten klinken, maar altijd herkenbaar als Taneytown. Dit album markeert waar we nu staan en wie we nu zijn.”

Voor ‘Ashes To The Wind’ heeft Taneytown voor het eerst twee songs van andere artiesten opgenomen. ‘Stray Dogs’, van de bevriende Amerikaanse singer/songwriter Rod Picott, en ‘Driving My Life Away’, van de helaas overleden artiest Eddie Rabbitt. Jongedijk: “Beide nummers zijn de afgelopen jaren deel uit gaan maken van ons live-repertoire, omdat we het prachtige songs vonden, waar we onze eigen Taneytown-draai aan konden geven. Voor ons gevoel zijn het onze eigen nummers geworden. Maar het is ook een manier om onze waardering te tonen aan deze twee fantastische songwriters”.

Op ‘Ashes To The Wind’ werkte Taneytown samen met vier gastmuzikanten. De Britse toetsenist Max Hunt, de Nederlands/Britse banjospeler Adrian Farmer, de Nederlandse toetsenist Taco Veltman en de Amerikaanse pedalsteelgitarist Dave Hadley, die ook meespeelde op de voorganger ‘East of Everything’. “Het zijn muzikanten met wie we toevallig in aanraking kwamen tijdens tours en muzikale projecten”, vertelt Jongedijk. Het klikte zowel persoonlijk als muzikaal en het zijn fantastische muzikanten. Het is heel bijzonder wat ze aan onze songs hebben toegevoegd.”

Het artwork voor het nieuwe album bestaat grotendeels uit schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Gary Schirmer. Joost Prinsen, die het ontwerp voor de hoes heeft gemaakt, vond hem op internet. “Ik was op zoek naar inspiratie en zocht naar afbeeldingen die pasten bij het gevoel van het album. Ik vond het schilderij dat nu op de voorkant van de hoes staat en benaderde de kunstenaar. Hij bleek een groot muziekliefhebber te zijn en was zeer vereerd dat we zijn schilderijen wilden gebruiken”.

‘Ashes To The Wind’ wordt op 30 juni gepresenteerd in muziekcafé ’t Keerpunt in het Drentse Spijkerboor.

Tracks

1.   Ain't Your Fool Anymore (Jongedijk/Prinsen)

2.   Ready For The Ride (Jongedijk/Prinsen)

3.   Until (Jongedijk/Prinsen)

4.   Quality Time (Jongedijk/Prinsen)

5.   Junction 17 (Jongedijk/Prinsen)

6.   Sunday Morning (Jongedijk/Prinsen)

7.   Stray Dogs (Rod Picott)

8.   Moving On (Jongedijk/Prinsen)

9.   Industrial Rust (Jongedijk/Prinsen)

10. Why Feel Lonely (Jongedijk/Prinsen)

11. Driving My Life Away (Eddie Rabbitt, David Malloy, Even Stevens)

 

Taneytown

Edwin Jongedijk (zang, gitaar, songwriter)

Joost Prinsen (gitaar, zang, songwriter)

Martin Wieringa (basgitaar)

Niek Stok (drums, zang)

 

Gastmuzikanten

Dave Hadley (pedalsteel en lapsteel)

Max Hunt (toetsen)

Adrian Farmer (banjo)

Taco Veltman (Mellotron)

 

Productie

Erik Hulshof (productie en techniek)

Klaas Pot (techniek)

Taco Veltman (techniek)

Jason Rubal (techniek en opname voor Dave Hadley)

 

Opgenomen in Groningen en Harrisburg, USA (Dave Hadley)

 

Platenmaatschappij

Marista

Hearewei 27

9035 EH Dronrijp

 

Artwork

Joost Prinsen (ontwerp)

Gary Shirmer (schilderijen)

Peter Tahl

Signups closed for this Evenement