NEW COUNTRY REHAB (CAN)

Datum en Tijdstip: 
20 januari 2012 - 21:00
Lokatie: 
't Keerpunt Spijkerboor Dr.
Organisator: 
Roots on the Road

New Country Rehab uit Toronto Canada is een jonge dynamische rootsband die alleen maar goede muziek wil maken en dit met een onafhankelijke opstelling. Met succes integreren ze smaakvolle rock, country, bluegrass, jazz en funk invloeden in traditionele muziek. Ze worden in Canada alom geprezen en Indie-Grass pioniers van deze tijd genoemd. It's Canada's Hottest Classic Outlaw Indie Country, As the Avett Brothers!

Wat krijg je wanneer je een aantal door de wol geverfde sessiemuzikanten met een voorliefde voor outlaw indiecountry en bluegrass bij elkaar brengt? In het geval van het Canadese New Country Rehab - een bandnaam met een duidelijk statement - in elk geval een plaat met heel fijne muziek die teruggrijpt op de klassieke country. Violist en zanger John Showman initieerde de groep. In eerste instantie bedoeld als soloproject, maar spoedig aangevuld met ervaren muzikanten James Robertson, Toman Tome en Ben Whiteley. Dit najaar nog werd de band in Canada bekroond met de Folk Music Award in de categorie 'Pushing the Boundaries'. Tijd dus om de grens daadwerkelijk over te steken.

De titelloze plaat staat vol met verhalende liedjes rond thema's als dood, verlies en - hoe kan het ook anders - liefde. De teksten van de eigen composities, geschreven en mooi gezongen door Showman, vertellen veelal levensgeschiedenissen van mensen die hij in de loop van zijn leven ontmoette. Mooie, doordachte teksten die zelden deprimerend zijn. Integendeel. Fascinerend is bijvoorbeeld het ingetogen 'Cameo', dat handelt over een vrouw die op ski's nazi-Duitsland ontvluchtte en hierin een parallel ziet met haar kleindochter, wanneer die wegrent bij een foute liefde. 'State Trooper', een interpretatie van het Springsteen-nummer, bulkt dan weer van de energie en de sirenes. En New Country Rehab eert ook Hank Williams door een stel van diens nummers met een eigen saus te overgieten.

Dit kwartet - met muzikanten die dienstjaren hebben in bands als Basia Bulat, Amy Millan, Justin Rudledge en Foggy Hogtown Boys - zet op deze manier een afwisselende en boeiende plaat neer met tien geïnspireerde liedjes op het snijvlak van country, blues en indiepop, die reiken van ingetogen tot uitbundig swingend. De sterke composities, fijne ritmes en mooie sfeer onderstrepen het vakmanschap en de ervaring van het viertal. Bovendien is de zeer aangename onderlinge chemie overduidelijk voelbaar.

New Country Rehab is een band die met dit prima debuut op zak in staat geacht mag worden de liefhebbers van oude folk te charmeren en tegelijkertijd een jongere generatie voor zich te winnen. (Tekst: Niels Steeghs.)

   

Signups closed for this Evenement