MANDOLIN ORANGE (USA) Support A Couple of Strings

Datum en Tijdstip: 
19 november 2015 - 20:30
Lokatie: 
ROTR at VANSLAG Borger
Organisator: 
Roots on the Road

Mandolin Orange (North Carolina) donderdag 19 november naar ROTR at VanSlag! Vorig jaar in november toerden ze met Chatham County Line door Europa. Het dichtstbijzijnde podium wat ze aandeden was de Minnebroederskerk in Mechelen. Voor de rest stonden ze in Engeland, Ierland en Noorwegen. Onze belangstelling was echter gewekt! We zetten ze op het lijstje en zijn ze gaan volgen. Op dit moment toeren ze uitgebreid door Amerika waar ze vooral veel festivals doen. Eind dit jaar komen ze terug naar Europa en nu ook naar Nederland. Ze treden uit de schaduw van Chatham County Line en gaan hun eigen weg op. En ze staan op het Roots on the Road podium in Borger. We worden er blij van!

De grote klasse van Mandolin Orange staat niet in de weg dat ze onderweg gaan met een zeer ervaren band als Chatham County Line. Podium is belangrijk en ervaring delen met anderen nog meer. Dat doen ze veel in Amerika en het zegt iets over kwaliteit. In haar thuisland Amerika heeft Mandolin Orange al een uitgebreide schare fans. YouTube filmpjes met meer dan 180.000 likes zegt wel iets. In Nederland is het de band Stringtime (Gron.) die meerdere nummers van hun op het repertoire heeft.

Mandolin Orange is beïnvloed door de traditionele Bluegrass en Country-Folk van hun geboortegrond in North Carolina. Voor hun begeleiding gebruiken ze akoestische gitaar, mandoline en viool, een echte traditionele Bluegrass configuratie waarmee ze wat nieuws doen. Het is vooral hun inspirerend gezang die modern aanvoelt. De teksten komen vooral voort uit hun nog niet zo lange levenservaring. Mandolin Orange aka Andre Martin en Emily Frantz neemt haar muziek zeer serieus.

MANDOLIN ORANGE (alias Andrew Marlin en Emily Frantz) presenteren hun nieuwste cd 'Such Jubilee'

Recensie ROOTSTIME.BE

Een viool, een mandoline en wat akoestische en elektrische gitaren, meer hebben Andrew Marlin en Emily Frantz niet nodig om hun muziek te brengen onder de naam ‘Mandolin Orange’. Ze deden dat voor het eerst in 2009 toen ze in een televisiestudio in Boston “The Extended Play Sessions” opnamen.

Maar hun echte debuutplaat “Quiet Little Room” werd pas in 2010 uitgebracht. Daarna volgde begin vorig jaar nog het dubbelalbum “Haste Make / Hard Hearted Stranger” met 18 liedjes. De stijl die het duo uit Carrboro, North Carolina hanteert is gebaseerd op een mix van bluegrass, jazz en traditionele folkmuziek.

Op hun derde, onlangs verschenen studioalbum “This Side Of Jordan” brengen ze elf door Andrew Marlin gecreëerde, vaak heel simpele composities die ze afwisselend zingen en waarbij ze voor enkele songs ook gewoon het duetprincipe toepassen. De bijdrage van Emily Frantz op viool aan een aantal songs is opmerkelijk en muzikaal erg verrijkend.

Wat eigenlijk het meest treffend is aan deze nummers is de algemene kwaliteit van de liedjes, niet enkel muzikaal maar ook tekstueel. Daarnaast zijn het de in harmonie gezongen ballads die bij ons het best in de smaak vallen, zoals opener en eerste single “House Of Stone”, “There Was A Time” en het door Emily Frantz gezongen nummer “The Doorman”.

Verder blijven genieten van deze cd kan met de zachtjes walsende countrydeuntjes “Waltz About Whiskey” en slotnummer “Until The Last Light Fades” die ze o zo mooi samen zingen en waarop Nathan Golub op subtiele wijze pedal steel speelt en Andrew Marlin op zijn mandoline tokkelt. De harmonieuze samenzang van Emily Frantz is meestal zeer sober, maar wel engelachtig mooi aanwezig in de liedjes op “This Side Of Jordan’ en de algemene instrumentatie werd ook zeer minimalistisch gehouden.

Als Andrew Marlin de lead vocals zingt zoals in “Turtle Dove & The Crow”, “The Run Around” op eenvoudige gitaarakkoorden of het mooie “Calvary” (zie video) onder begeleiding van banjoklanken, dan duikt er in onze gedachten een beeld op van de amper 30 jaar geworden, maar wel legendarische singer-songwriter Jim Croce.

“This Side Of Jordan” is een zeer onderhoudende plaat met knappe liedjes die eigenlijk het best onder de noemer ‘Americana’ kunnen worden gecategoriseerd. Dat ‘Mandolin Orange’ een duo is met nog veel potentieel moge blijken uit de hoeveelheid sterke songs die beiden in amper drie jaar tijd bij elkaar hebben geschreven en gebracht op hun tot nog toe drie mooie platen.

(valsam)

SUPPORT: 

‘A Couple of Strings’ als support toegevoegd aan het optreden van Mandolin Orange op donderdag 19 november bij ROTR at VanSlag.

A Couple Of Strings is het maatschappelijke en muzikale duo Hans Kelderhuis en Laura ter Beek. Hans speelt mandoline en gitaar en Laura speelt viool en gitaar. Beide zingen zowel solo als tweestemmig. Van de landelijk bekende Groninger bluegrassband Stringtime zijn zij een belangrijk onderdeel.

In een andere band, ‘The Hillbilly Holler’, maakt Hans ook deel uit van de ritmesectie, alleen niet meer als drummer. Laura zingt daar de nodige liedjes. Naast haar bandactiviteiten is Laura ter Beek een graag geziene gast op diverse picking party's in Nederland. Haar vioolspel betovert menig bluegrassmuzikant en liefhebber.

Tot de muziek die het tweetal in huiselijke kring maakt en als ‘A Couple of Strings’ op het podium behoren nummers, het zal je niet verbazen, van hun favoriete Mandolin Orange. 

Signups closed for this Evenement