JP Den TEX (NL)

Datum en Tijdstip: 
1 november 2013 - 21:00
Lokatie: 
Cultuurpodium VANSLAG Borger
Organisator: 
Roots on the Road

 

Biografie

"JP den Tex is één van Nederlands meest begenadigde singer/ songwriters. Hij is als de wijn die met het klimmen der jaren alleen maar beter wordt. De eeuwige zoeker die zichzelf opnieuw probeert uit te vinden."

Herman van der Horst in Oor (2001)

JP (aanvankelijk nog Jan-Piet) waagde zich in de vroege zeventiger jaren als één der eersten aan een originele Nederlandse adaptatie van Amerikaanse countryrock. Wat ze tegenwoordig “Americana” noemen, zat hem blijkbaar in het bloed. Geïnspireerd door o.a. Neil Young, The Byrds en The Band verscheen in 1971 het spraakmakende album "Little Heroes" van de Bergense groep Tortilla, waarvan ook zijn zingende broer Emile deel uitmaakte.

Via deelname aan allerlei bands belandde Jan-Piet, inmiddels onder de naam JP, aan het begin van de tachtiger jaren bij de platenmaatschappij van Radio Luxemburg. Daar begon zijn avontuurlijke solocarrière als singer/songwriter. Hoogtepunten zijn wellicht “Emotional Nomads” (1998), “Bad French (2007)” of het veelgeprezen album “American Tune” (2009). Tevens heeft hij zich echter – onder meer door uitstapjes in het theater, waaronder de succesvolle tournee “Op Weg Naar Huis” met Kees Prins en Paul De Munnik (2007) – op het podium ontwikkeld tot een uniek verhalenverteller. Waardoor ook de bij de verhalen behorende liedjes nog aan kracht lijken te hebben gewonnen.

Deze herfst verschijnt er een boek “Morgen wordt Het Beter” (uitgegeven door In De Knipscheer), waarin JP met lichte weemoed en ironie terugkijkt op zijn enigszins gefrustreerde jeugdjaren. Tevens verschijnt er een live-cd (“Storyteller”) waarop een aantal van de allermooiste liedjes uit zijn inmiddels omvangrijke oeuvre zijn samengebracht. Vervolgens gaat hij uitgebreid op tournee door het land (solo), beginnend met de presentatie van boek en cd op zondagmiddag 29 september in Paradiso Amsterdam. Vrijdag 1 november vertelt hij zijn verhaal bij Roots on the Road @ VANSLAG  

Signups closed for this Evenement