JOHN PRIMER BLUES BAND (USA)

Datum en Tijdstip: 
9 oktober 2011 - 18:00
Lokatie: 
ROTR @ 't Keerpunt Spijkerboor Drenthe
Organisator: 
Roots on the Road

John Primer is nog één van de oude rotten uit het bluesvak. Over de muzikale herkomst van John Primer valt weinig af te dingen: geboren in Camden Mississippi in 1945, en dus opgegroeid in de schaduw van de grote legendes, waarvan je de muziek vanuit iedere deuropening buiten op straat kon horen. En ook geheel in de traditie leende hij op 8 jarige leeftijd zijn eerste gitaar. Gefascineerd door grootheden als Jimmy Reed, Muddy Waters, Little Milton en Almore James was John verkocht aan de blues. Zijn eerste inspiratie komt voort uit zijn roots, zijn familie blonk uit in spirituele gospel en R&B tradities. Het is dan ook niet zo vreemd dat zijn eerste optreden was op het podium van de lokale baptisten kerk en houseparty's in zijn woonplaats. 

Op 18-jarige leeftijd trekt hij in de herfst van 1963 richting grote stad. Welke stad anders dan Chicago, langs dezelfde weg waarlangs de legendes voor hem getrokken waren. Daar speelde hij samen met zijn band, The Maintainers, maar zoals zovele bands bleven ze verborgen in het tweeduister van de anonimiteit. In 1979 vindt de grote Willie Dixon, spin in het web van de blues in Chicago, het wel mooi geweest en nodigt hem uit deel te gaan uitmaken van diens Chicago All-Stars, en hem zo ook internationaal onder de aandacht van het bluespubliek te brengen. Waarna Muddy Waters die in John geloofde, hem recruteerde, niet alleen als gitarist maar ook als openingsact. Zoals hij deed voor zoveel andere grootheden was Muddy een vader voor John die zorgde voor de passie van de muziek die de voorloper was van de rock & roll. Tot aan het overlijden van Muddy in 1983 is John bij hem gebleven. Na zijn grote successen met de Muddy Waters Band is John gitarist geworden bij de legendarische Magic Slim. De volgende 14 jaar toerde hij over de hele wereld. In 1995 bracht John Primer the Real Deal Bluesband tot stand en kwam zijn eerste album "The Real Deal" uit.

Primer die vorig jaar de benoeming tot 'Best Male Blues Artist of 2010' verkreeg, speelde meerdere malen in ons land. Hij is niet alleen een meester-verteller, maar ook een muzikant die onvergetelijke muziek maakt, zeg maar: de drijvende kracht in de hedendaagse blues. Het grootste compliment dat je John Primer en zijn band kunt maken, is dat ze de blues zo eenvoudig, zo puur weet te spelen. Dat is precies waar de bandleden naar streven: de oorspronkelijke nummers weliswaar een persoonlijke twist geven, maar de authenticiteit hiervan altijd voorop laten staan. Eerlijke muziek maken op een vriendelijke manier, waardoor het gevoel van de Chicago Blues wordt overgebracht, veel meer dan de technische perfectie waarmee dat gebeurt. Met dank aan Rootstime BE.

Signups closed for this Evenement