THE HOWLIN' BROTHERS (USA)

Datum en Tijdstip: 
30 oktober 2014 - 20:30
Lokatie: 
ROTR @ VANSLAG Borger
Organisator: 
Roots on the Road

The Howlin' Brothers naar ROTR @ VANSLAG!

The Howlin’ Brothers ( Tennessee, USA) donderdag 30 oktober ROTR @ VANSLAG. Een three-piece string band die het hart sneller doet kloppen en waar de passie er bij elk optreden vanaf druipt, een echte live band! De muziekstijl is bluegrass-achtig muziek met uitstapjes naar de jazz, old-time country en blues. En dat alles in diverse tempi en swingend als de neten!

‘Trouble’, de nieuwste plaat van Howlin Brothers, kwam mei dit jaar uit en is met ***** beloond. Het is een 13-track record met een ‘onbeperkte’ collectie aan nummers die de grenzen van country en folk sub-genres verkennen. Van zichzelf vinden de Howlin' Brothers dat ze origineel en ook traditioneel bezig zijn getuige de sound die zij creëren met de banjo, harmonica and old-time fiddle...

Ons doen The Howlin' Brothers sterk denken aan The Hackensaw Boys of The Caroline Chocolate Drops of aan C.W. Stoneking of Pokey LaFarge. Maar toch zijn ze volslagen zich zelf. Wij zetten ze in de categorie ‘dringend te ontdekken’ en durven te stellen dat dit de eyeopener van het jaar 2014 wordt op de Europese podia. 

Recensie Rootstime BE: Je hebt zo van die momenten in dit vak: out of the blue valt er een plaat binnen, die je compleet van je sokken blaast, ook al heb je nooit van de makers gehoord. Het overkwam ondergetekende, die nietsvermoedend dit schijfje in zijn cd-speler pleurde en die verder bijna veertig minuten lang zo goed als ademloos zat te luisteren.

The Howlin’ Brothers zijn een driemansformatie uit Tennessee, die voor deze “Howl”, hun vierde plaat, onderdak gevonden hebben bij het nagelnieuwe Readymade-label van Raconteur Brendan Benson, die ook in de producersstoel plaatsnam.

De plaat bevat een dozijn songs, overwegend door de drie bandleden samen geschreven. Voor “Big Time”, de in Mississippi mud gedrenkte opener, hanteerde Gov’t Mule’s Warren Haynes mee de componistenpen en speelde hij trouwens een resem indrukwekkende slide riffs. Verder zijn er twee traditionals, “Take This Hammer” (dat een echte “Mule Skinner Blues”-behandeling ondergaat) en “Boatman Dance”, debijna twee eeuwen oude minstrel-song van Dan Emmett, plus covers van John Hartford’s “Julia Belle Swain” en Otis Smothers’ “My Dog Can’t Bark’, dat we natuurlijk kennen in de versie van Muddy Waters.

Wie deze opsomming doorneemt, zal wellicht denken dat ik een beetje de mist in ging met mijn zelfbedacht nieuw genre waarin ik de band probeerde te catalogeren: deze titels wijzen immers in de richting van blues en country. Dat klopt zeker, maar als je de eigen songs van het trio mee in rekening neemt en daarbij hun instrumentarium en hun superenthousiaste aanpak optelt, dan krijg je een amalgaam van stijlen, waarvoor een eenvoudig etiketje veel te beperkend is. De heren, die ondertussen ruim tien jaar aan de weg timmeren, beheersen hun instrumenten vlekkeloos, maar elke noot die gespeeld wordt, staat ten dienste van de song.

Dit gezegd zijnde, hoor ik u al vragen naar vergelijkingspunten. Wel, ik denk aan The Carolina Chocolate Drops, ik denk aan een C.W. Stoneking of Pokey LaFarge, maar evengoed hoor ik dingen die ik vroeger bij een Dave Alvin of The Waterboys hoorde. Kortom, een ovenschotel met de heerlijkste ingrediënten erin, waarbij elke hap je weet te verrassen. Mijn persoonlijke favorieten: “Hermitage Hotstep”, “Delta Queen” en “Just Like You”. In onze serie:”dringend te ontdekken” is dit een zoveelste band om naar uit te kijken. Nu, dat zou voor heel binnenkort kunnen zijn, want de band werkt aan een Europese tournee. Smikkelsmikkeljammiejammie! (Dani Heyvaert)

En ze komen naar Europa! En naar ROTR @ VANSLAG, 30 oktober. Don't miss it!!

Signups closed for this Evenement