EDWIN JONGEDIJK & TANEYTOWN

Datum en Tijdstip: 
22 november 2013 - 21:00
Lokatie: 
VANSLAG Borger
Organisator: 
VANSLAG

Edwin Jongedijk & Taneytown, dubbelconcert

Edwin Jongedijk heeft zich de laatste paar jaar als begenadigd Groningstalig liedjesschrijver laten horen. Zijn eerste single “As Ik De Kaans Zol Kriegen” sierde 17 weken lang de Noord 19 van RTV Noord, met nummer 1 als hoogste notering. Sinds zijn eerste contact met het Gronings is Jongedijk gecharmeerd van de klank en het gebruik van deze streektaal. Maar om in het Gronings teksten te schrijven, was nog niet bij hem opgekomen. Tot het moment dat Jongedijk plots op een druilerige zondagmorgen een paar zinnen in zijn hoofd kreeg die zich tot een couplet begonnen te vormen. Twee uur later had hij zijn eerste Groningstalige liedje geschreven. Dat dit als een openbaring voelde, blijkt wel uit het feit dat er vervolgens in een paar weken tijd een flink aantal Groningse liedjes uit de pen van de liedjesschrijver vloeide. De nummers tonen over het algemeen een hang naar melancholie. Het alles omvattende thema is “leven”, omdat dat nou eenmaal de grootste bron van inspiratie is.

Gezien de grote belangstelling binnen Groningen, maar ook buiten de provinciegrens heeft Edwin in 2011 besloten om met een compleet Groningstalig album te komen. Op dit debuut album wordt de zanger bijgestaan door Arjan van der Linde (basgitaar), Joost Prinsen (gitaar), Jasper Blokzijl (piano & orgel) en Fokke de Jong (drums). Het album is met lovende recensies ontvangen en werd genomineerd voor de DVHN Streektaalprijs 2011. Ook de singles Astoe Aan Mie Denkst en Teruggoan Of Gemis hebben het erg goed gedaan met respectievelijk nr.2 en nr. 1 als hoogste notering in de Noord 19. In 2012 bereikte Jongedijk’s As Ik De Kaans Zol Kriegen de 4e plek in de jaarlijst Alle 50 Goud van RTV Noord.

Naast het het liedjesschrijven en zingen in het Gronings, is Edwin ook nog steeds aktief als zanger, liedjesschrijver en gitarist van de countryrockband Taneytown.

Edwin Jongedijk (zang, gitaar, songwriter)

Joost Prinsen (gitaar, zang, songwriter)

Martin Wieringa (basgitaar, mondharmonica)

Niek Stok (drums, zang)

 

TANEYTOWN

Ruim tien jaar geleden besloot een groep vrienden samen muziek te maken. Ze groeiden op in Noord-Nederland en deelden een passie voor country, southern-rock en Americana. Plattelandsmuziek uit zuidelijk Amerika waarvan de sfeer en emotie naadloos aansloot bij hun jeugdervaringen. Ze gebruikten het als inspiratiebron en gaven er een eigen draai aan.

De soundtrack van hun jeugd is doordrenkt met de Amerikaanse muziek van The Eagles, Elvis Presley, Johnny Cash, Bruce Springsteen en later Steve Earle. Het was één van zijn nummers dat ze kozen als bandnaam: Taneytown. Een keuze die uiteindelijk resulteerde in een rotsvaste vriendschap met het Amerikaanse stadje waar Steve Earle over zong.

Drie studioalbums, een live album, drie Amerikaanse tours en regelmatige optredens in Duitsland later, heeft Taneytown bewezen een Nederlandse band met internationaal potentieel te zijn. De vriendengroep is uitgegroeid tot een strak op elkaar inspelende rootsrockband dat met materiaal van het songwriterduo Jongedijk/Prinsen een uniek eigen geluid heeft gevonden. Amerikaans, maar met beide benen stevig op de Noord-Nederlandse grond.

JOHAN DERKSEN: “Een prima zanger, het is een goede band en het is een verrassend album”

OOR: “Boeiend van de hemelbestormende opener tot en met de bezonken afsluiter, vestigt Taneytown zich in één klap aan de Nederlandse top”

REVOLVER: “Dit zijn liedjes waar een wijdsheid uit spreekt zoals alleen een plattelander die kan maken. Of hij nu in Groningen woont of in Texas”

MUSIC MAKER: “Taneytowns stijl is te groot voor Nederland”

LUST FOR LIFE: “Heerlijk ontspannen, op het snijvlak van country en southern rock”

PLATO: “’Zo Amerikaans heeft een Nederlands act niet eerder geklonken”

Signups closed for this Evenement