AMANDA BERGMAN (SE) >>> GEANNULEERD

Datum en Tijdstip: 
4 november 2016 - 21:00
Lokatie: 
Roots on the Road in VanSlag
Organisator: 
Roots on the Road

De 28 jarige Zweedse Amanda Bergman groeit op in de kleine gemeenschap Björka in Dalarna Zweden, met vier zussen en een dorp vol met paarden. De muziek is belangrijk in huis en al op 7 jarige leeftijd begint ze met schrijven en musiceren. De piano van de familie is haar eerste instrument. Amanda Bergman verklaart de vroege jaren van haar muzikale leven als heel natuurlijk, het ging als vanzelf…

Met het ouder worden vervolgt Amanda Bergman haar muzikale reis en in haar late tienerjaren begint ze op te treden onder de artiestennaam Hajen. In 2010 brengt ze als solo artiest haar eerste EP uit onder de artiestennaam Idiot Wind. Ze vernoemd zichzelf naar het lied van Bob Dylan, bedoeld als concept om de tijden van gisteren, vandaag en morgen te trotseren. Niet lang daarna krijgt ze aandacht van zowel de Zweedse als de internationale pers en gaat ze op wereldtournee met The Tallest Man on Earth.

‘In die tournee zien we Amanda Bergman voor het eerst, op Vlieland, op festival Into The Great Wide Open’.

In 2012 treed Amanda Bergman toe tot de nieuw gevormde band Amason met Pontus Winnberg (Miike Snow), Gustav Ejstes (Dungen), Petter Winnberg (Majorette) en Nisse Törnqvist (Majorette). Amason wordt al snel één van de meest gevierde bands in Zweden maar ook internationaal. Ondanks de drukke agenda van Amason blijft Amanda Bergman schrijven en opnemen op haar eigen label INGRID. Eind 2015 legt ze de laatste hand aan haar eerste volledige solo album ‘Docks’.

Bergman: ‘Jarenlang heb ik gewacht op een nieuw startpunt van mijn verdere carriere, zowel muzikaal als professioneel. Deze plaat voelt als een breekpunt. Het is een referentiepunt, een benchmark en een katalysator om meer muziek te gaan maken’ zegt Amanda Bergman. ‘Docks’ gaat  over relaties en al hun eigenaardigheden en wendingen. ‘Het draait om de betovering die ik voel voor de achtbaan tussen iemands totale tekortkomingen en de gouden momenten wanneer je slaagt in goed gedrag’

‘Docks’ is geschreven door Amanda Bergman en geproduceerd samen met Petter Winnberg, Jonas Teglund, Petter Granberg en Kristian Matsson. De laatste beter bekend als The Tallest Man on Earth. De release van het album, uitgegeven op het label INGRID, was 26 februari dit jaar.

.

 

 

ITGWO16: de tien tips van 3voor12, was het wat? Sloegen we vooraf de plank mis of de spijker op de kop?

AMANDA BERGMAN profiteert van gewijde stilte

Dik een uur staan mensen in de rij voor het optreden van Amanda Bergman in de kerk. Reden: er is een keyboard zoek. Het goede nieuws: het is gesignaleerd op het eiland, en even na twaalven scheuren de ‘backline boys’ met hun karretje naar de ingang van de kerk. Bergman kent de weg op Vlieland, ze was hier al eens met The Tallest Man On Earth, haar toenmalige echtgenoot. Inmiddels werkt ze aan een solocarrière aan de hand van Petter Winnberg, met wie ze ook al in de band Amason zat. Hij is een robuuste Zweed met van die vikingvlechten, zij een supercharmante dame met een hoedje over haar krullen. Haar muziek valt samen met de hartslag van het eiland: dromerige pop met een zweem Scandinavische melancholie, met een kraakheldere stem die de akoestiek van dit gebouw goed kan hebben. Het is een tikkeltje romantisch, maar niet klef. Het werkt niet alleen goed in de kerk, waar ze met enkel Petter speelt, maar ook drie uur later Bij De IJsbaan, waar het publiek ademloos luistert naar haar liedjes in full band uitvoering. Amanda Bergman zet hier voet aan wal. (Atze de Vrieze)

Hadden we het bij het rechte eind?

√ Jazeker.

2. Totaal niet.

3. Geen idee.